Fijnstof en ozon verlaagt levenverwachting

400.000 mensen voortijdig gestorven

Hoewel de luchtvervuiling in Europa langzaam afneemt, zijn in 2011 nog altijd zo'n 400.000 mensen voortijdig gestorven door vooral fijnstof en ozon.
Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA).

Volgens dat rapport sterven er in Nederland jaarlijks zo'n 13.000 mensen door de vieze lucht. Het Nederlandse RIVM acht die cijfers echter niet realistisch, zo liet onderzoeker Paul Fischer desgevraagd weten.

Er gaan volgens het RIVM in Nederland per jaar zo'n 3.000 mensen enkele weken of maanden eerder dood door luchtvervuiling. Dat zijn vooral wat zwakkere mensen.
De 400.000 doden in Europa worden door het Nederlandse instituut in twijfel getrokken.

95 procent van de stadsbewoners blootgesteld

Uit cijfers die het EEA woensdag bekendmaakte, blijkt ook dat Nederland het in vergelijking met Europa lang niet slecht doet als het aankomt op luchtvervuiling. In geen enkele Nederlandse stad werd bijvoorbeeld in 2012 de norm overschreden voor de hoeveelheid fijnstof, ozon of benzopyreen.
Wel werden op enkele meetpunten in Amsterdam en Rotterdam een te hoge concentratie stikstofdioxide gemeten

Anderzijds wordt Europawijd zo'n 95 procent van de stadsbewoners nog altijd blootgesteld aan te hoge waarden van ten minste één vervuilende stof in de lucht. Dat zorgt voor gezondheidsproblemen zoals hart- en vaartziekten, longaandoeningen en bepaalde vormen van kanker, die uiteindelijk levens kosten.

De voornaamste veroorzakers van die sterfgevallen zijn fijnstof en ozon.
Concentraties van die vervuiling liepen de afgelopen jaren gemiddeld gezien terug in Europa.

Te hoge concentraties benzopyreen kan kanker veroo

Dat geldt niet voor de concentratie benzopyreen, een stof die vooral vrijkomt bij het stoken van hout en biomassa, bijvoorbeeld in energiecentrales.
Doordat het gebruik van biomassa de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen en er in Europa meer gekookt wordt op houtovens, is de hoeveelheid benzopyreen in de Europese lucht in tien jaar tijd met 21 procent toegenomen.

Het inademen van te hoge concentraties benzopyreen kan kanker veroorzaken.

Bron: ANP

Airvita Ionizers bekijken --- S-Airvita --- Neo-Gold --- Carvita IIS --- AirStick